Miért falnak fel a kutyák bármit, míg a macskák válogatnak?
Közzétéve: 2025. 06. 29 - Fotók: Getty Images Hungary; welovedogz.hu • 3 perc olvasás
Közzétéve: 2025. 06. 29 - Fotók: Getty Images Hungary; welovedogz.hu • 3 perc olvasás
Bár az állatok ízlésvilágával kapcsolatban még sok a megválaszolatlan kérdés, egyre több kutatás segít feltárni a négylábú barátaink ízpreferenciáinak rejtélyeit.
Íme, miért eszik meg mindent a kutya, míg a macska válogat.
Ha leejtesz egy darabka süteményt, kutyád valószínűleg egy szökkenéssel terem ott és azonnal felporszívózza. A macskád viszont valószínűleg megszagolgatja, esetleg fintorog, majd elfordul. Ennek egyik lehetséges oka, hogy a macskák nem érzik az édes ízt. Mivel a a kutatók nem kérdezhették meg közvetlenül a macskákat, a DNS-ük elemzésén keresztül jöttek rá erre a tényre. A házi macskák, tigrisek és gepárdok egy „hibás” változatát hordozzák a Tas1r2 nevű génnek, amely a Tas1r3 génnel együttműködve felelős az édes íz érzékeléséért. Bár a Tas1r3 rendben működik a macskáknál, a Tas1r2 úgynevezett „nem működő álgén”, vagyis pszeudogén. Ez a hiány megakadályozza, hogy egy kulcsfontosságú fehérje termelődjön, amely szükséges lenne az édességet érzékelő receptorok kialakulásához a macskák ízlelőbimbóin.
Mivel a macskák húsevő étrendje közismert, a tudósok már régóta sejtették, hogy képesek érzékelni az umamit – azt a gazdag, húsos, sós ízt, amelyet a japán nyelv az „ízletesség lényegének” nevez. Nemrég bizonyítékot is találtak erre: a macskák génkészletének feltérképezésekor kiderült, hogy náluk működik mindkét gén (Tas1r1 és Tas1r3), amely az umamireceptorok kialakulásához szükséges.
Számtalan csodálatos kutyusról készült fénykép az idei fesztiválon. Galériába gyűjtöttük, kattints ide és lapozz bele!
A kutatók 25 macskának kínáltak választási lehetőséget: sima víz vagy umamimolekulákkal dúsított víz közül választhattak. Az eredmény egyértelmű volt: a bajszosok határozottan az umami ízű vizet választották – azon belül is leginkább azt, amely tonhalból származó umamivegyületeket tartalmazott. Ez magyarázhatja, miért szeretik annyira a tengeri halakat.
A kutyák ezzel szemben érzékelik mind az édeset, mind az umamit. Emellett mindkettőjüknek vannak keserű ízeket érzékelő génjeik – a macskáknak 12 (ebből 7 működőképes), míg a kutyáknak 15. Az azonban még nem világos, hogy ezek száma miként befolyásolja ténylegesen az állatok keserű ízérzékelését.
Az ízlelés segíti az állatokat a potenciális táplálékforrások értékelésében. Az édesség a szénhidrátokat jelzi, az umami a fehérjékre utal, míg a sós íz a nátrium jelenlétét mutatja, ami elengedhetetlen tápanyag. A savanyú íz összetettebb kérdés, de a kutatók úgy gondolják, hogy a savasság segíthet például a C-vitamin felszívódásában vagy a romlott gyümölcsök megkülönböztetésében. (A „jó” baktériumok, amelyek savanyúvá teszik a gyümölcsöt, elpusztítják az esetlegesen jelen lévő „rossz” baktériumokat az erjedés során.) A keserű íz evolúciós célja még mindig vitatott, de régóta feltételezik, hogy a méreganyagok jelenlétét indikálhatja.
Ezek az ízérzékelések az állatok DNS-ében jelennek meg úgy, hogy bizonyos gének felelősek a különféle ízreceptorok kialakulásáért. Ezek a gének időnként mutálódhatnak. Ha az állat ezzel a mutációval is képes túlélni, továbbörökíti, míg végül általánossá válik. A tudósok szerint ez lehet az oka annak, hogy a ragadozó macskák nem érzik az édes ízt, a bambuszt evő pandák nem érzik az umamit, és a táplálékot egészben lenyelő tengeri emlősöknek, például a delfineknek és bálnáknak egyáltalán nincs működő ízérzékelő génjük. A múltban ezeknek a fajoknak az ízérzékelő génjei meghibásodtak, és mivel az étrendjük nem igényelte, így maradt.
Megjelent a We love Dogz első könyve, Udvarhelyi-Tóth Kata és Csörgő Balázs tollából. Most online kedvezménnyel vásárolhatod meg a linkre kattintva!
Ennek fényében nem is olyan különleges, hogy a macskák és kutyák ízérzékelésének különbségei étrendjük alapján is érthetők. A macskák obligát húsevők, vagyis minden szükséges tápanyaghoz állati eredetű forrásból jutnak hozzá, míg a kutyák opportunista módon táplálkoznak, vagyis bármit megesznek, ami elérhető – legyen az hús, növény vagy gabona. A kutatók szerint pedig ez lehet az oka annak, hogy kevésbé válogatósak.
Kövess minket!
facebook instagram youtube spotifyKapcsolódó cikkek
Így hűtsd le megfelelően kedvencedet – Túlélőkalauz a nyári kánikulához!
Egészség • 3 percNyári mancsvédelem: gyakran a háttérbe szorul, pedig ilyenkor is fontos
Ápolás • 6 percMiért marad meg egyes kutyáknak a jó illata fürdetés után, míg mások szinte azonnal szaglani kezdenek?
Ápolás • 3 percA kutyapelenka káros is lehet: nem mindegy, hogyan használod
Ápolás • 3 perc