A kutyáknak speciális ízlelőbimbójuk is lehet, kifejezetten a vízhez
2025. 04. 06. - Fotók: Getty Images Hungary; welovedogz.hu
2025. 04. 06. - Fotók: Getty Images Hungary; welovedogz.hu
A kutyáink az ízlelésüket a többi érzékszervükkel kombinálva használják a világ felfedezésére. Néha úgy tűnhet, hogy szó szerint bármit megesznek, máskor viszont rendkívül válogatósak. Hogyan döntik el, mi ízletes a számukra?
Mai cikkünkben a kutyák ízlelése, az ízlelőbimbóik kerülnek a középpontban. Szó lesz természetesen a rendkívül különleges vízérzékelésükről is.
A kutyáknak is vannak ízlelőbimbóik, amelyek lehetővé teszik számukra az ízek érzékelését. Az ízlelőbimbókon az esetükben is a nyelven található apró dudorokat értjük. Az ebeknek körülbelül 1700 ízlelőbimbójuk van, míg az emberi szájban nagyjából 9000 található. A kölyökkutyák néhány hetes korukban kezdik kifejleszteni az ízlelés képességét. Ez az egyik legkorábban kialakuló érzékük még a hallás és a látás előtt. Ahogy a kutyák öregszenek, az ízlelőbimbóik száma csökken, csakúgy, miként a szaglásuk érzékenysége is romlik, ami szerepet játszhat a kialakuló válogatósságukban vagy az étvágycsökkenésükben.
Minden ízlelőbimbó képes érzékelni az összes ízt, ha az elég erős. A nyelv különböző területein lévő ízlelőbimbók azonban érzékenyebbek bizonyos ízekre. A keserű és savanyú ízeket érzékelő receptorok a nyelv hátsó részén találhatók, míg a sós és édes ízeket érzékelők a nyelv elülső részén helyezkednek el.
A kutyák ízérzékelő receptorai különösen érzékenyek a húsokra, zsírokra és a húshoz kapcsolódó vegyületekre, mivel őseik étrendje elsősorban húsból állt. Ahogy említettük, az emberekhez képest kevesebb ízlelőbimbóval rendelkeznek, ami megmagyarázhatja, hogy miért kevésbé érzékenyek a finom ízbeli különbségekre. Például a csirke, a sertés és a marhahús, vagy az eper, a szeder, a málna és az áfonya közötti eltérésekre.
A kutyáknak állítólag vannak olyan ízlelőbimbóik is, amelyek kifejezetten a víz érzékelésére szolgálnak. Ezt a képességet macskáknál és más húsevőknél is megfigyelték már, de az embereknél nem. A kutya nyelve hegyén található speciális ízlelőbimbók reagálnak a vízre ivás közben, és érzékenyebbé válnak, ha a kutya szomjas vagy éppen evett, ezzel ösztönözve őt több víz fogyasztására.
Bár nem teljesen világos, hogy a víz pontosan milyen ízű a kutyák számára, egyes források szerint ezek a vízspecifikus ízlelőbimbók érzékenyebbé válnak húsos ételek elfogyasztása után. Ez még egy ok arra, hogy mindig teli legyen a kutyád vizes tálja.
Fontos azonban megjegyezni – erre a Tufts Egyetem Cummings Állatorvosi Iskola is felhívja a figyelmet –, hogy nem minden kutató ért egyet abban, hogy a víz valóban érezhető ízű. Szerintük a vizet alkotó hidrogén és oxigén nem rendelkezik olyan tulajdonságokkal – sem együtt, sem külön-külön –, amelyek lehetővé tennék, hogy ízlelhetőek legyenek. Azok, akik hisznek abban, hogy a kutyák képesek megízlelni a vizet, általában azt vallják, hogy kedvenceink evolúciója során kifejlődött ez a képességük annak érdekében, hogy megfelelő mennyiséget igyanak, és így hígítsák a táplálékukban lévő sótartalmat, mivel a hús viszonylag magas nátriumtartalommal rendelkezik. Legyenek ízlelőbimbóik a víz érzékelésére vagy sem, mindannyian láttunk már kutyákat, amint lelkesen lefetyelik a vizet, jóval azután is, hogy úgy tűnhetne, már régen csillapították a szomjukat.
Azt valószínűleg magunkból kiindulva is tudjuk, hogy egy étel illata fokozhatja annak ízét. Érdekesség, hogy a kutyák esetében azonban az étel illata sokkal nagyobb szerepet játszik az ízélményben, mint maga az íz. Amikor egy kutya megszagol valamit, az illatmolekulák információt közvetítenek arról, hogy az adott étel milyen ízű lehet.
A kutyák az emberekhez hasonlóan érzékelik az öt alapízt: csípős, édes, savanyú, keserű és sós. Sóérzékelő receptoraik azonban nem olyan kifinomultak, mint az embereké. Ez annak köszönhető, hogy őseik húsevő étrendje természetes módon magas sótartalmú volt, így nem volt szükségük külön sóforrások keresésére, és kevésbé vonzódnak a sós ízekhez.
Az édes ízeket különösen kedvelik a kutyák, ami valószínűleg abból ered, hogy őseik étrendjében vadon termő gyümölcsök és zöldségek is szerepeltek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy túl sok, kutyák számára biztonságos gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztaniuk. A túlzott cukorbevitel káros számukra, ezért gyümölcsöket csak mértékkel adjunk, vagy egyáltalán ne. Más cukros emberi ételeket pedig egyáltalán nem szabad fogyasztaniuk.
Szőrös társaink általában kerülik a csípős, savanyú és keserű ízeket. Sok ilyen ízű étel egyébként is veszélyes lehet számukra. Az ételben lévő toxinok vagy baktériumok által okozott romlás kellemetlen ízt eredményez, amelyet a kutyák érzékelnek, és ezért a legtöbb esetben el is elkerülnek. Ez az oka annak is, hogy sok rágásellenes spray keserű összetevőket tartalmaz. A csípős ételekben található kapszaicin nevű vegyület égő érzést okoz, amelyre kedvenceink is fizikai reakciót mutathatnak; még akkor is, ha magát az ízt kevésbé érzékelik.
Kövess minket!
facebook instagram youtube spotifyKapcsolódó cikkek